Telefoon icoon +31 88 678 3519
Skip navigation

Afbeeldingen

Afbeelding toetsenbord met letters "afbeeldingen"

Met afbeeldingen kunt u de aandacht trekken, een tekst illustreren of complexe gegevens inzichtelijk maken. Afbeeldingen zijn een nuttig en veelgebruikt middel om informatie over te dragen of te verrijken. Juist daarom is het essentieel om ze voor iedereen toegankelijk te maken.

De kern: een tekstueel alternatief

Elementen die niet uit tekst bestaan, zoals afbeeldingen, kunt u toegankelijk maken door ze te voorzien van een tekstueel alternatief. Digitale tekst is de meest toegankelijke vorm van informatie. Met hulptechnologie kan tekst namelijk omgezet worden in alternatieve vormen van weergave. Voorleessoftware kan tekst bijvoorbeeld omzetten in synthetische spraak. Tekst kan ook vergroot worden of omgezet in braille.

Door afbeeldingen te voorzien van een tekstueel alternatief maakt u ze dus toegankelijk voor bezoekers die de afbeeldingen niet kunnen zien. Ook zoekmachines zoals Google maken gebruik van tekstalternatieven bij het indexeren van websites.

De juiste techniek

Door op de juiste wijze een tekstueel alternatief toe te voegen aan afbeeldingen zorgt u dat de hulptechnologie van bezoekers de tekst kan vinden en er goed mee om kan gaan. Meestal is het toevoegen van een tekstuele beschrijving mogelijk in het CMS (Content Management Systeem). Sommige soorten afbeeldingen vragen om een andere aanpak, zoals diagrammen en CAPTCHA’s (invoerveld ter controle van een menselijke gebruiker of robot). De basis blijft: tekstueel beschrijven wat u ziet.

De juiste beschrijving

Een tekstueel alternatief werkt alleen als de beschrijving adequaat is. In veel gevallen gaat het om ‘vertellen wat u ziet’. Soms gaat het juist om ‘vertellen wat dit doet’, bijvoorbeeld bij een button in een formulier. En als een afbeelding geen informatie toevoegt, is het beter ook geen tekstalternatief te geven. Denk dus goed na over de tekstuele beschrijving. Iemand die alleen de tekstalternatieven ziet zou de informatie nog steeds moeten kunnen begrijpen en de website nog steeds moeten kunnen gebruiken.

  • Geef afbeeldingen die informatie overdragen een tekstueel alternatief.
  • Maak CAPTCHA’s toegankelijk voor iedereen.
  • Combineer afbeeldingen en teksten die naar dezelfde pagina linken.
  • Geef afbeeldingen die als link worden gebruikt een alt-tekst die het doel van de link beschrijft.
  • Zorg dat decoratieve afbeeldingen door hulptechnologieën genegeerd kunnen worden.
  • Geef een langere beschrijving als de alt-tekst niet voldoende ruimte biedt
  • Gebruik geen afbeeldingen van tekst maar echte tekst.
Copyright © 2023 Optelecdigitaal.nl. Alle rechten voorbehouden. Privacy Cookiebeleid