Telefoon icoon +31 88 678 3519
Skip navigation

Formulieren

Afbeelding toetsenbord met letters "formulieren"

Een formulier nodigt uit tot interactie. Zorg er daarom voor dat alle bezoekers van uw website daadwerkelijk in staat zijn het formulier te gebruiken. Dat bereikt u door een combinatie van techniek, vormgeving en tekst.

Structuur

Een formulier toegankelijk maken begint bij degelijke code: de onderliggende structuur van het formulier. In deze structuur moeten labels (instructies) en invoervelden aan elkaar gekoppeld zijn. Zo kunnen ook bezoekers die bijvoorbeeld voorleessoftware gebruiken het formulier invullen.

Validatie en feedback

Als u van bezoekers een bepaalde invoer verwacht, geef dat dan duidelijk aan in de instructie bij het betreffende veld. Maakt de bezoeker een fout? Geef dan aan wat de fout is en hoe het beter zou kunnen. Markeer fouten niet alleen met kleur (bijvoorbeeld een rood kader) of vorm (bijvoorbeeld vetgedrukt) maar noem ze
ook in tekst. Bezoekers die de kleur of vorm niet kunnen zien weten anders niet waar de fout zit.

Toetsenbordbediening

Niet iedereen gebruikt een muis bij het bezoeken van een website. Formulieren moeten daarom met het toetsenbord te gebruiken zijn. Dat betekent dat u met de tabtoets door de invoervelden kunt scrollen, dat u via het toetsenbord keuzerondjes kunt selecteren, selectievakjes kunt aankruisen, enzovoorts. Het hele formulier moet ingevuld en verzonden kunnen worden met alleen het toetsenbord.

Tijdslimiet

Soms moeten formulieren binnen een bepaalde tijd worden ingevuld. Doet u er te lang over, dan bent u de ingevulde gegevens weer kwijt. Maar sommige bezoekers hebben meer tijd dan gemiddeld nodig om een formulier in te vullen. Bijvoorbeeld omdat zij voorleessoftware gebruiken of dyslectisch zijn. Deze bezoekers moeten de tijdslimiet op kunnen heffen of verlengen.

  • Geef een alternatieve tekst aan afbeeldingen die als knop worden gebruikt
  • Geef duidelijke instructies bij invoervelden
  • Zorg dat bezoekers geen last hebben van een tijdslimiet
  • Gebruik niet alleen visuele aanwijzingen in formulieren
  • Laat een formulierveld dat focus krijgt of ingevuld wordt niet zomaar een grote gebeurtenis in gang zetten
  • Toon waar de fout zit en geef suggesties ter verbetering
  • Zorg dat de bezoeker fouten kan voorkomen bij belangrijke formulieren
  • Zorg dat formulieren met het toetsenbord te bedienen zijn
Copyright © 2023 Optelecdigitaal.nl. Alle rechten voorbehouden. Privacy Cookiebeleid