Telefoon icoon +31 88 678 3519
Skip navigation

Tabellen

Afbeelding toetsenbord met letters "tabellen"

Met een tabel kunt u de verbanden tussen verschillende gegevens inzichtelijk maken. Voor wie de tabel kan zien zijn die relaties vaak snel duidelijk. Maar om ze ook voor bezoekers die hulptechnologie gebruiken waarneembaar te maken moet u de juiste HTML-code toepassen.

Juiste code

Tabellen bestaan uit rijen (horizontaal) en kolommen (verticaal). Gegevens in de tabel hebben zowel horizontaal als verticaal een relatie met elkaar. Met de juiste HTML-code kunt u die relaties expliciet maken. U geeft dan aan welke cellen koppen zijn en welke cellen gegevens bevatten. Bij complexe tabellen geeft u ook nog eens aan welke kop precies bij welke cellen hoort.

Bezoekers die hulptechnologie gebruiken hebben hier profijt van. Doordat de relaties in de code staan kan de hulptechnologie de informatie uit de tabel op een overzichtelijke en logische manier presenteren.

Bijschriften en samenvattingen

Tabellen kunt u voorzien van een bijschrift en een samenvatting. Dat is nuttig voor bezoekers die de tabel niet in één keer kunnen overzien, maar cel voor cel moeten lezen of laten voorlezen. Zij weten dan al vooraf of de informatie in de tabel de moeite waard is om door te nemen. Om het bijschrift of de samenvatting te verbinden aan de tabel moet u de juiste code gebruiken.

Complexe tabellen

Sommige tabellen zitten heel ingewikkeld in elkaar, met meerdere niveaus en koppen. Het kan dan nodig zijn om code toe te voegen aan de tabel om de verbanden duidelijk te maken, zoals het scope-attribuut en id- en headers-attributen. Stel uzelf echter de vraag of de tabel niet kan worden vereenvoudigd of gesplitst in meerdere tabellen. Soms is dat voor álle bezoekers toegankelijker.

  • Gebruik de juiste HTML-code voor tabellen
  • Plaats een bijschrift of een samenvatting voor een datatabel
  • Associeer tabelkoppen met data bij complexe datatabellen
Copyright © 2023 Optelecdigitaal.nl. Alle rechten voorbehouden. Privacy Cookiebeleid