Telefoon icoon +31 88 678 3519
Skip navigation

Animatie en verandering

Afbeelding toetsenbord met letters "animaties"

Met bewegende plaatjes en knipperende onderdelen kunt u de aandacht trekken of een ingewikkeld onderwerp begrijpelijk maken. Daarnaast kunt u delen van een pagina of een hele pagina automatisch laten veranderen, bijvoorbeeld om informatie te verversen. Zorg bij al deze vormen van beweging en verandering voor een toegankelijke aanpak.

Pauzeren of uitzetten

Niet alle bezoekers zijn blij met een bewegend onderdeel op de website. Sommige bezoekers worden er door afgeleid, raken in de war of kunnen niet meer goed met de website werken. Het moet daarom altijd mogelijk zijn om animaties en veranderingen te pauzeren of uit te zetten.

Flitsen

Als een element op een website snel achter elkaar flitst kunnen bezoekers met bepaalde aandoeningen een toeval krijgen. Er zijn specifieke richtlijnen die u moet volgen om dit te voorkomen. Deze toegankelijkheidseis heeft een speciale status: geen enkel onderdeel van de website mag ervan afwijken, zelfs niet als u een toegankelijk alternatief ervoor biedt. Wijkt u wel af, dan zorgt dat onderdeel er namelijk voor dat sommige bezoekers de hele website, ook de toegankelijke onderdelen, niet meer kunnen gebruiken.

Tijdslimiet

Als tekst of beeld op een website na een bepaalde tijd automatisch verandert moeten bezoekers die tijdslimiet uit kunnen zetten. Sommige bezoekers zijn misschien niet in staat om de tekst of het beeld binnen de gestelde tijdslimiet te lezen, bekijken of begrijpen. Een voorbeeld van zo’n situatie is een slideshow of carrousel waarbij verschillende beelden en/of teksten elkaar automatisch afwisselen. Om aan de toegankelijkheidseisen te voldoen moeten bezoekers zo’n slideshow kunnen pauzeren.

Zorg dat bezoekers alles dat knippert, scrollt of beweegt kunnen uitzetten.
Laat elementen niet zodanig flitsen dat bezoekers er een toeval door kunnen krijgen.
Zorg dat bezoekers automatische veranderingen aan een webpagina uit kunnen zetten.

Copyright © 2023 Optelecdigitaal.nl. Alle rechten voorbehouden. Privacy Cookiebeleid