Telefoon icoon +31 88 678 3519
Skip navigation
toetsenbord met optelecdigitaal logo

Profiel

Over ons

Het Nederlandse bedrijf Optelec is ‘s werelds grootste ontwikkelaar en fabrikant van optische en elektronische hulpmiddelen voor slechtziende en blinde mensen en mensen met dyslexie, waarmee hen toegang tot informatie wordt verschaft. Met deze hulpmiddelen kunnen deze mensen in zowel de school-, werk-als thuissituatie zoveel mogelijk zelfstandigheid behouden en, door hun beperking te overbruggen, zich ontwikkelen zoals alle anderen. Informatie wordt gedigitaliseerd en op zodanige manier en vorm aangeboden dat deze doelgroepen er toegang toe krijgen. Toegang wordt verkregen door bijvoorbeeld vergroting, contrastering, braille, spraak en draadloze communicatietechnieken.

Missie

Het verbeteren van kwaliteit van leven van mensen met een visuele beperking en dyslectici door simpele en effectieve oplossingen aan te reiken. Een onderdeel daarvan is uiteraard ook dat we ons er voor inzetten dat zoveel mogelijk websites toegankelijk zijn voor bezoekers met uiteenlopende beperkingen. De betreffende websites dienen minimaal te voldoen aan de A en AA norm van de WCAG 2.1 succescriteria.

Simpele en effectieve oplossingen

Onze leesregels, beeldschermloepen, elektronische handloepen en voorleesapparatuur worden door Optelec zelf ontwikkeld. Bedieningsgemak staat centraal in de productontwikkeling. Waar nodig werken wij samen met onze partners en andere leveranciers.

De Optelec historie

1975 Dhr. F.J. Tieman ontwikkelde de eerste beeldschermloep voor een klant die niet meer kon zien met alleen een bril. Deze beeldschermloep werd zo populair, dat de eerste serie Tieman beeldschermloepen werd gelanceerd.

1985 Tieman verkrijgt het eerste patent op vernieuwde braillecel technologie, waarbij Tieman de belangrijkste braillecel leverancier wordt van de markt.

1989 Het eerste internationale kantoor wordt geopend in Schwalmstadt, Duitsland.

1997 Optelec Amerika en Optelec Canada werden verworven. In de jaren die volgden werden ook kantoren geopend in België en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast werd een uitgebreid dealernetwerk opgebouwd, waardoor Optelec wereldwijd aanwezig is en zich manifesteert als internationaal bedrijf.

2005 Tieman veranderde haar naam in Optelec en nam het bedrijf ALVA over. De ClearView+ beeldschermloep werd geïntroduceerd. De slogan ‘de eenvoud vanéén enkele knop met eindeloze mogelijkheden’ werd geïntroduceerd, als gevolg van de flexibiliteit en het gebruiksgemak van het productassortiment.

2007 Optelec opende een nieuw kantoor in Barendrecht, waar tevens het hoofdkantoor gevestigd is.

2010 Optelec startte een nieuwe productcategorie met spraakproducten die gedrukte tekst omzetten in spraak. Het voorleesapparaat ClearReader+ heeft diverse innovatie prijzen en erkenningen gewonnen.

2011 Optelec introduceert een lijn ‘High Definition’ (HD) draagbare beeldschermloepen: de Compact HD leestablets.

2014 Optelec vindt de beeldschermloep opnieuw uit en introduceert de ClearView C: een nieuwe beeldschermloep met revolutionair design.

2016 Optelec, Freedom Scientific en Paciello Group gaan samenwerken onder een holding.

2017 Zoomtext en Enhanced Vision worden aan de holding toegevoegd.

2018 Optelec Digitaal richt zich, met software en diensten, op de markt van web toegankelijkheid.

2019 tot heden Veel Ministeries laten de web-toegankelijkheidscontrole door Optelec Digitaal uitvoeren.

Copyright © 2023 Optelecdigitaal.nl. Alle rechten voorbehouden. Privacy Cookiebeleid