Telefoon icoon +31 88 678 3519
Skip navigation

Vormgeving

Afbeelding toetsenbord met letters "vormgeving"

Kleur, vorm en plaatsing van elementen op een webpagina bepalen niet alleen de uitstraling van die pagina. Met de juiste vormgeving kunt u uw boodschap beter overdragen. Door op een paar punten te letten zorgt u dat de vormgeving de toegankelijkheid niet in de weg staat.

Wees niet afhankelijk van vorm of kleur

Niet alle bezoekers kunnen de vormgeving van een webpagina zien. Sommige bezoekers zijn kleurenblind of slechtziend, andere bezoekers laten de tekst voorlezen of omzetten in braille. Het is daarom belangrijk om alle informatie die u met kleur of vorm overbrengt ook met tekst over te brengen. Een rode knop voor ‘stoppen’ en een groene knop voor ‘doorgaan’ kan dus alleen als op die knoppen ook een tekst staat.

Contrast

Zorg dat het contrast tussen voor- en achtergrondkleuren voldoende is. Bezoekers die kleurenblind of slechtziend zijn kunnen kleuren vaak niet goed waarnemen. Ook bezoekers die een webpagina in grijstinten afdrukken of die in de volle zon een website proberen te gebruiken hebben baat bij een goed kleurcontrast.

Wees consequent

Bij het vormgeven van navigatieblokken is het belangrijk consequent te zijn. Zorg dat de volgorde van menu-items op elke pagina hetzelfde is. Zo weten ook bezoekers die geen visueel overzicht over de hele pagina hebben waar ze aan toe zijn.

  • Gebruik niet alleen kleur, vorm om informatie over te dragen
  • Gebruik niet alleen visuele locaties voor aanwijzingen in formulieren.
  • Gebruik voldoende contrast.
  • Draag informatie niet alleen over door vormgeving van tekst
  • Laat de items van navigatie-blokken telkens in dezelfde volgorde terugkomen.
  • Plaats vaste pagina-onderdelen telkens in dezelfde volgorde.
Copyright © 2023 Optelecdigitaal.nl. Alle rechten voorbehouden. Privacy Cookiebeleid