Telefoon icoon +31 88 678 3519
Skip navigation

Kleurcontrast

Afbeelding toetsenbord met letters "kleurcontrasten"

Een hoog contrast van tekst ten opzichte van de achtergrond zorgt ervoor dat kleurenblinden en slechtzienden de tekst makkelijk kunnen lezen. Veel mensen lezen ook op een mobiel toestel (smartphone of tablet) met een klein scherm onder slechte lichtomstandigheden. Contrast is voor iedereen belangrijk.

Volledige kleurenblindheid (waarbij men enkel grijswaarden ziet, letterlijk kleurenblind) is zeldzaam, veel kleurenblinden lijden aan een gestoord kleurenzicht. Het oog neemt kleuren waar op basis van de basiskleuren rood, groen en blauw. Als één of meerdere van deze waarnemingen niet of niet goed werkt, heb je een afwijkend kleurenzicht. Maar liefst 1 op de 12 mannen is kleurenblind, tegenover 1 op de 250 vrouwen.

Vanwege de vele soorten kleurstoornissen, vermijd u best volgende kleurencombinaties:

  • rood – groen
  • zwart – rood
  • wit – geel
  • groen – blauw

Kleurcontrasten kunt u objectief controleren met de gratis Colour Contrast Analyzer. Met behulp van een pipet duidt u een voor- en een achtergrondkleur op het scherm aan. De contrastratio die u zo verkrijgt, moet minstens 4,5:1 zijn voor standaardtekst. Voor grote tekst (18 punten normaal of 14 vet) is een contrastratio van 3:1 voldoende.

Copyright © 2023 Optelecdigitaal.nl. Alle rechten voorbehouden. Privacy Cookiebeleid