Telefoon icoon +31 88 678 3519
Skip navigation

Techniek en codes

Afbeelding toetsenbord met letters "techniek"

Veel van de toegankelijkheidseisen hebben te maken met techniek en code. Als een website ‘onder water’ goed in elkaar zit, dan is de basis voor toegankelijkheid gelegd.

Informatie, structuur en presentatie

Informatie, structuur en presentatie zijn belangrijke begrippen voor wie toegankelijk wil bouwen. Door de structuur van een pagina met de juiste HTML-elementen op te bouwen zorgt u dat de betekenis van pagina-onderdelen behouden blijft, ongeacht de presentatie ervan. U geeft bijvoorbeeld aan welke tekst een kop is, en welke tekst een paragraaf. Dat is dan vastgelegd in de HTML-code. Normaal gesproken zal een kop groter en vetter zijn dan een paragraaf. Maar ook als deze vormgeving wegvalt is de betekenis van de tekstdelen nog steeds aanwezig.

Door die gestructureerde informatie te scheiden van de presentatie (vormgeving) maakt u het voor bezoekers mogelijk om de informatie op verschillende manieren tot zich te nemen. De standaard vormgeving van de website is er één van. Maar hulptechnologie kan de informatie ook omzetten naar spraak of braille, de tekst vergroten of de achtergrondkleur aanpassen.

Juiste technieken

Websites kunnen op verschillende manieren worden gebouwd. Op het eerste gezicht ziet u geen verschil. Toch kan de ene website toegankelijk zijn en de andere helemaal niet. Verkeerde technieken kunnen ervoor zorgen dat informatie ontoegankelijk is voor grote groepen bezoekers. Door met de juiste technieken te werken zorgt u voor een toegankelijke basis.

Volg de regels

Voor het bouwen van websites zijn internationale standaarden ontwikkeld. Standaarden zijn documenten met afspraken en vereisten voor een bepaald onderwerp. Bijvoorbeeld voor de taal waarin de meeste websites zijn geschreven: HTML. Door de regels te volgen gebruikt u de code op de manier waarop deze bedoeld is. Hulptechnologieën sluiten aan bij deze standaarden. Websites die volgens de web standaarden zijn gebouwd zijn daarom goed te gebruiken met hulptechnologie.

  • Gebruik de juiste HTML-elementen voor structuur en tekst.
  • Geef in de code aan wat de taal van de webpagina is.
  • Scheid inhoud en structuur van presentatie.
  • Zorg dat alle functionaliteiten via het toetsenbord te bereiken en bedienen zijn, in logische volgorde.
  • Zorg dat onderdelen die vaak herhaald worden overgeslagen kunnen worden.
  • Zorg dat de inhoud op een logische volgorde gelezen kan worden door alle bezoekers.
  • Zorg dat tekst 200 procent groter kan worden gemaakt zonder verlies van inhoud of functionaliteit.
  • Pas de programmeertaal die u gebruikt volgens de regels van die taal toe.
  • Geef onderdelen die dezelfde functie hebben op verschillende pagina’s telkens dezelfde beschrijving of vormgeving.

Als u zelf interactieve functies ontwikkelt, zorg dan dat hulp-technologieën hier de naam, rol en waarde van kunnen bepalen.

Copyright © 2023 Optelecdigitaal.nl. Alle rechten voorbehouden. Privacy Cookiebeleid